Comrade Detective îți arată milițianul fără uniformă, gata să răstoarne capitalismul [PLAYFILM]
Comrade Detective te duce înapoi în timp vreo 30 de ani și îți arată cum poți fi un super leu, când ești milițian fără uniformă, dar cu ochelari de soare și geacă de piele.
[related]
Am aflat despre Comrade Detective cu aproximativ o săptămână înainte de lansare prin trailerul pe Facebook. Am așteptat să vină ziua cea mare, pentru că m-a făcut curios serialul cu milițieni promovat ca o ”reclivă redescoperită”.
Pe scurt, serialul este conceput ca un serial de propagandă comunistă de către autoritățile române, undeva în anii ’80. Serialul propovăduiește aptitudinile milițianului comunist, necorupt, care are de rezolvat un caz deosebit de dificil, în care are de-a face cu pericolele capitalismului american. Pentru că a venit Revoluția, filmul de propagandă a rămas uitat prin vreun dulap, până ce a fost redescoperit de Channing Tatum și Jon Ronson, care îl adaptează publicului cucerit de imperialism și vrea să vadă seriale noi marca Amazon Originals.
”Comrade Detective” n-are treabă cu sectoristul obișnuit
Primul episod ți-l prezintă pe Gregor Anghel, care are de rezolvat, fără doar și poate, cel mai dificil caz pe care i-l pregătește cariera. Acesta trebuie să lucreze alături de Iosif Baciu pentru a descoperi cine este criminalul milițianului Nikita Ionescu. Cazul de crimă este unul destul de delicat pentru societatea comunistă, pentru că implică o geantă plină cu droguri și un lunetist care se pricepe și la a mânui cuțitul. Comparând cu nimicurile de care se ocupau tovarășii din Brigada Diverse, aici este o adevărată provocare.
[related]
Pe alocuri, replicile sunt condimentate cu sintagme menite să le reamintească privitorilor din comunism că sistemul este cel bun și că nu există om al legii corupt, printre altele. Ți se reamintește că sistemul îți dă casă, masă, loc de muncă, educație, spitale și toate cele, dar ți se prezintă subtil și modul în care capitalismul pervertește omul.
Ambasada SUA din București e un loc bun pentru a începe investigațiile cu privire la crimă, iar Gregor și Iosif pornesc de aici și merg pe firul lăsat de doamna ambasador. Aceștia ajung și în subteranele Bucureștilor, unde petrecerile cu iz vestic și capitalist sunt în floare. Firește, sunt doar un paravan pentru o operațiune mai mare, pe care Gregor încearcă s-o descopere, chiar dacă riscă să primească un buzunar nou de la un individ care ți-ar putea aminti de Sollozzo din The Godfather.
Ca întotdeauna, fac tot posibilul să nu intru în prea multe detalii care să-ți strice distracția și încerc să merg pe lângă poveste. E interesant de urmărit modul în care va evolua relația dintre Gregor și Iosif, cel din urmă venind de la țară și fiind totodată manierat. Chiar și dacă n-ai vedea o astfel de scenă, pe fața lui Gregor se citește că e genul de om care cere o votcă dublă și o dă voleu înainte să se urce la volan și să plece în misiune. Nu e foarte manierat și nu ezită să dea cu pumnul sau piciorul, când îi este subminată autoritatea.
Poate că se datorează machiajului, dar pe Florin Piersic Jr. l-a ajuns puțin vârsta din urmă. Și ăsta nu-i chiar un lucru rău. Personajul Gregor i se potrivește ca o mănușă și s-ar putea să-i prindă bine pe viitor această apariție în Comrade Detective.
Serialul nu e doar lapte și miere, firește. Ai să vezi pe ici-colo câteva Loganuri parcate pe care au uitat să le mute băieții la filmări, iar dublajul în limba engleză peste replicile originale în română este cel puțin enervant. Știm cu toții că n-au farmec înjurăturile românești când le traduci. Amazon ar fi trebuit să facă o faptă foarte bună și să ne ofere și posibilitatea de a te uita în limba română, chiar dacă ar strica modul în care este conceptualizat serialul.
Sunt curios încotro se îndreaptă următoarele episoade și ce lucruri mai pot fi învățate despre binele comunismului și răul capitalismului de peste ocean. Într-o frază, dacă treci peste dublaj și vrei să te bucuri de o miniserie care oferă mai mult decât pare, atunci Comrade Detective e de văzut.